Na 1. máj jsme oživili Karla Hynka Máchu

May 4, 2023
Na 1. máj jsme oživili Karla Hynka Máchu

Vytvoření potrétu

Nejprve jsme museli vytvořit obrázek: Realistické vyobrazení Máchy, jak by vypadal, kdyby žil dnes. První pokusy sestavit prompt pro Midjourney se míjely účinkem a žádný z obrázků se moc historické podobě nepřibližoval. Využili jsme proto ChatGPT, aby nám nadesignovalo prompt tak, že z něj Midjourney přesně pochopí jak Mácha vypadal a jaká je naše představa. Z jedné věty tak vzniklo zadání na celý odstavec:

Please create a photo realistic selfie of Karel Hynek Mácha styled as a modern rapper that is true to his historical appearance, taking into account his clothing, hairstyle, golden long necklace and facial features from the 19th century. Ideally, the image should be based on existing portraits and photographs, capturing his essence as a renowned Czech poet. Please generate the image in high resolution and in full color, paying close attention to detail to ensure the most accurate representation possible. Make it as enface portrait - looking straight to the camera

Složení básně

Tohle byla asi nejsnadnější část. ChatGPT si s generováním textu na základě historických dat poradí hravě. Stačilo tak zadat, že chceme složit báseň o České spořitelně přímo v Máchově stylu. Nástroj dokáže dodržet zvukomalebnost I rytmiku rýmu a napodobit tak básníkův styl na jakékoliv téma. Je důležité myslet na to, že čím více detailů do zadání vložíte, tím lepší bude výsledek. Nechali jsme si napsat několik návrhů a vybrali ten nejlepší.

Generování videa

Poslední část bylo vložení dosavadních výstupů do aplikace D-ID. Ta si dokáže dotvořit model na základě fotky a rozhýbá statický portrét podle vloženého voiceoveru. Do rozhraní buď nahrajete vlastní zvukovou stopu, nebo pouze text, který dokáže převést do mluvené řeči. Generování přirozeného hlasu v češtině byl nakonec ale největší oříšek. Abychom získali co nejlepší výsledek, nechali jsme si text přečíst ženským hlasem (který měl lepší intonaci) přímo v D-ID. Tento výstup jsme pak přes MetaVoice Studio převedli na mužský hlas a měli jsme hotovo.

Co si z toho vzít pro další generování  obsahu?

Při využívání umělé inteligence je dobré mít jasnou představu o tom, čeho chcete dosáhnout. Je důležité mít jasně definované požadavky a zadání. Čím konkrétnější jsou instrukce, tím lepší výsledky můžete očekávat. Buďte trpěliví a připravení na možnost, že výsledky nemusí být hned napoprvé ideální.

Spolupráce s umělou inteligencí může přinést nejen úsporu času, ale také zcela nové a originální nápady. Pro nás je spolupráce s umělou inteligencí inspirativní a většinou nám dokáže přinést novou perspektivu.